Vissza az elsô oldalra.

SOPEA SOPE program

A SOPE minden IBM és IBM-kompatibilis XT-n vagy AT-n futhat függetlenül attól, hogy a számítógépben Hercules monokróm, CGA, EGA vagy VGA grafikus kártya van-e. Az EGA–VGA rendszereken csak színes módban futhat. CGA-n a nagy felbontású fekete/fehér módot használhatjuk. A grafikus mód és a felbontás kiválasztása automatikus, összhangban a gépben levô kártyával.

A számítási idô minimalizálásához szükség lehet matematikai koprocesszorra (8087 vagy 80287 típusúra). A SOPE koprocesszor nélkül is fut, jóllehet lassabban.

A program kezdéskor üdvözöl minket, majd a kísérleti berendezés tûnik fel. Az "i" billentyû lenyomására a képernyôn megjelenik az (angol nyelvû) útmutatás, amely eligazít minket a program használatában. Az útmutatás fordítása itt található.

Ezután már meg is kezdhetjük a fázisegyensúly szimulációját. A SOPE tartalmaz néhány kezdeti beállítást. Ezeknek a gyakorlati példáknak a leírása az "i" lenyomására az útmutatással együtt jelenik meg. De ugyancsak megpróbálhatjuk az itt látott fázisdiagramok szimulációját is – azért, hogy lássuk, milyen pontos leírásra képes a SOPE. Az irányításhoz használható billentyûk listája és a funkcióik leírása a "h" lenyomására bármikor megtekinthetô a program futása közben.

Mi a gôz összetétele ebben a tárolóban?

Copyright 1996, Shell Research and Technology Centre, Amsterdam