Ph.D.-tézisek a Budapesti Műszaki Egyetemen
Doktori összefoglalók

 

Horváth Kornélia

Mézek szacharid, alifás és aromás karbonsav, o-foszforsav, prolin és hidroxi-metil-furfurol tartalmának együttes meghatározása: trimetil-szilil-(oxim)-éter/észter származékok formájában, GC-MS módszerrel
Budapesti Műszaki Egyetem, 1998
  1. Tizenhét, különböző polimerizáltságú szacharid, között két mono-, kilenc di- és hat triszacharid egy oldatból, egyetlen kromatográfiás felvételből, egymás jelenlétébeni, mennyiségi mérésére tettünk javaslatot.

  2. A meghatározás azon a tapasztalatunkon alapul, hogy valamennyi redukáló szacharid szín- és anti-oxim anomerje a választott szacharidra jellemző arányok szerint, és a mért szacharid mennyiségétől függetlenül, ugyanolyan arányban keletkezik.
     
  3. Modell oldatok felhasználásával bizonyítottuk, hogy
  4. A modell oldatokkal szerzett tapasztalatok alapján elsőként mértük mézek szacharid tartalmát egy oldatból, egyetlen felvétel alapján. E javaslatunk minőségi és mennyiségi vonatkozásban, csakúgy, mint az idő és anyagi ráfordítás tekintetében kimagaslóan előnyösebb,
  5. Alifás és aromás karbonsavak eltérő homológ soraiba tartozó nagyszámú, természetes mátrixokban releváns összetevő, TMS származékokként fragmentációs tulajdonságait, a fragmentációk mennyiségi vonatkozásait tanulmányoztuk. Bizonyítottuk, hogy aromás és alifás karbonsavak szililszármazékai egyaránt,
    • mind az összionárammal jellemzett csúcsaik,
    • mind néhány kiválasztott, fragmentumion csúcs alapján, a 2-20 ng koncentráció tartományban reprodukálhatóan mérhetők.

    •  
  6. Alapkutatásaink eredményei, s a mézben várható, nyomnyi mennyiségű összetevők minőségi-mennyiségi ismeretében, először modell oldatok elemzésével bizonyítottuk, hogy a 0.01-10-4 %-ban jelenlévő, legkülönbözőbb homológ sorba tartozó karbonsavakon kívül, s ezekkel együttesen, a HMF, o-foszforsav és a prolin is mérhetők. E modell vizsgálatok során bizonyítottuk, hogy a mézben várhatóan jelenlevő, kismennyiségű összetevők, SFI(jaik) alapján, az 1-2 ng koncentrációtartományban, minőségileg és mennyiségileg jellemzőek. A méz kismennyiségű összetevőinek modell vizsgálatokban szerzett tapasztalatait, tizennyolc, eltérő eredetű méz minőségi-mennyiségi összetételének meghatározására hasznosítottuk.

  7.  
  8. A ritka, s csak a méz mátrixára jellemző di- és triszacharidok reprodukálható minőségi-mennyiségi meghatározása útján, új, szacharid arányszámok használatát javasoljuk: az átlagostól eltérő
    • M/T, illetve Mt/R+E+Mz arányszámok az olcsó kukoricaszörp hidrolizátummal,
    • az S/T arányszám a szacharózzal való hamisításra utal.
    • Az o-foszfor-, sikimi-, kína- és az izocitromsavak mézekbeni előfordulására és mennyiségi értékelésére is elsőként tettünk javaslatot.

    •  
  9. A különböző eredetű mézek szililszármazékokkénti GC-MS elemzése útján bizonyítottuk, hogy e mézek mono-, di- és triszacharidjai, alifás és aromás karbonsavai, a HMF és prolin tartalmuk együttes mennyisége, 72,7 és 84,3 % között változik. A mézek víztartalmát is tekintetbe véve, azonosítottságuk 87,7-98,0 %-nak bizonyult.