Ph.D.-tézisek a Kertészeti Egyetemen
Doktori összefoglalók
http://www.kfki.hu/chemonet
http://www.chemonet.hu

 

Bontovics Péter
Zöldségfélék előfőzés hatására bekövetkező állományváltozásának mikroszerkezeti megközelítése és kinetikai leírása
Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, 1998
 

A kísérleti munka három, egymással szervesen kapcsolatban álló témakörre tagolódott.

Az első részben különböző zöldségnövények (burgonya, sárgarépa, zöldborsó) állományában bekövetkező változások mikroszerkezeti okait vizsgáltam az előfőzés 0-240 másodpercig terjedő időszakában, eltérő hőmérsékleteken ( 85 °C, 95 °C, 100 °C).

Az előfőzés során tapasztalt mikroszerkezeti változások megismerését követően került sor az állományváltozások formálkinetikai leírására, valamint a folyamatokat jellemző különböző látszólagos kinetikai jellemzők megadására:

Annak érdekében, hogy az állomány szabályozását a jó minőségű gyorsfagyasztott termékek előállítása céljából, a termelési folyamat részévé lehessen tenni, a megismert és leírt állományváltozási folyamatokra gyors, objektív a mikroszerkezeti változások — sejtfal sérülések — mérésre alkalmas módszer került kidolgozásra:

 
 
Vissza a lap tetejére
Élelmiszer-kémia és élelmiszer-ipari technológia