Tanárok kitüntetése az Akadémián

A Richter Gedeon Rt. 1999-ben hozta létre a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásáért alapítványt, amelynek céljai között szerepel a kémiaoktatás és a kemelkedõ eredményeket elérõ diákok, tanárok támogatása.

Az elsõ díjazottak 2000. március 2-án vehették át a Magyar Tudományos Akadémián az alapítvány díját és pénzjutalmát. Életmû-díjat kapott Kromek Sándor, aki nyugdíjasként a Pécsi Tudományegyetemen oktat analitikát, és a Nagy Lajos Gimnáziumban óraadó tanár. Pályafutását 1962-ben kezdte a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban. Tanítványai közül sok kiváló szakember került ki. Diákjai a kémiaversenyek sikeres résztvevõi. Kromek Sándor példatárak, jegyzetek, tankönyvek írásával is elõsegíti a kémia oktatását.
 

Surányi Istvánné Kromek Sándor  Dr. Ling Jolán Rajkányi Lajosné

Dr. Ling Jolán a debreceni Erdey-Grúz Tibor Vegyipari Szakközépiskola tanára 1978 óta. A felnõttoktatás irányítója, a vegyészképzés koordinátora. Folyamatosan részt vesz az iskolai oktatás megújításában. Surányi Istvánné 1974 óta tanít a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolában. Részt vett az egységes középiskolai képzés tantervének kidolgozásában. Dr. Ling Jolán és Surányi Istvánné számos tankönyv szerzõje, diákjaik országos és nemzetközi versenyek döntõsei.

Rajkányi Lajosné 1965 óta tanít a Bakáts téri 12. sz. Általános Iskolában. Munkájának fontos része a tehetséggondozás. Tanulói több hazai és nemzetközi környezetvédelmi programban vettek részt: vizsgálták a savas esõ és a légszennyezés hatását, a Duna vizének minõségét. Rajkányi Lajosné nemcsak a diákjait készíti fel a versenyekre, hanem a versenyek rendezésében, lebonyolításában is szerepet vállal. 1991-tõl az ELTE Tanárképzõ Fõiskolai Karának vezetõ tanára.


Vissza a Hírekhez
Vissza a középiskolai lapokhoz
http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/