Kérdés: Az utóbbi években minden karácsonykor vettünk egy kis készletet: egy kemény lapból kivágott, színes fát vagy hegyet és egy mûanyag kádat, amelyben színtelen folyadék volt. Ha a lapot a kádba tettük, egy órán belül gyönyörû levélre, hóra, fûre emlékeztetõ képzõdmények nõttek benne. Tudja valaki a jelenség kémiai okát?

J. C.
Solihull
West Midlands


Válasz: A levélíró a "vegyész kertjét" vásárolta meg. A színtelen folyadék nátrium-szilikát-oldat; a fát vagy a hegyet vízben oldódó fémsó kristályok színezik. A sók az oldatban feloldódnak, és színes szilikátgélek formájában azonnal kiscsapódnak a kristályok körül. A gél féligáteresztõ hártyaként viselkedik, a víz beáramlik rajta. A hártya nem rugalmas, ezért a belsõ nyomás hatására szétereped, és a repedés körül újabb gél keletkezik. Végül is oldhatatlan, sûrûn elágazó szilikátfa képzõdik.

Nem tudtam róla, de ugyanezzel a módszerrel tartósítottuk a tojásokat a II. világháború alatt. Skóciában még a háborús idõkben is árultak nátrium-szilikátot (vízüveget). A tojáshéj porózus kalcium-karbonátja reagált a szilikáttal,  és kalcium-szilikát keletkezett. Az új anyag elzárta pórusokat és a héjat áthatolhatatlanná tette.

A. M.
Newcastle upon TyneVissza a kérdésekhez