Nagyné Horváth Emília
közoktatási szakértő

Természet-vegyészet


Az előző lapszámban írtam a környezet-egészségbarát takarításról, amikor is a „zöld kémia” segít a lakás megfelelő karbantartásában. A munka után, lehet az fizikai vagy szellemi, szükség van egy kis pihenésre, lazításra. (relaxációra) Ebben is sokat segítenek a különböző kémiai vegyületek, amelyek közül nagyon sok megtalálható a természetben.

„A természet varázsát ontja bőven,
A fűben, a virágban és a kőben,
Ó nincs a földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad.
De nincs oly jó, melyben ne volna vész,
Ha balga módra véle visszaélsz!”
(Shakespeare: Rómeó és Júlia. Fordította: Mészöly Dezső)

 Az emberek régóta felhasználják a természet adományait. Már Tutanhamon fáraó sírjában is találtak gyógynövényolajakat.
A takarítás után a kézmosáson túl, jól jön az ujjak és körmök megtisztításához a citromlé. Benne nem csak citromsav található, hanem cukor és C-vitamin.

Az említett kézmosás szappannal hatásos, amely a leggyakoribb tisztítószer. Több száz évvel ezelőtt már fahamu, zsír és víz keverékéből gyúrtak szappant. A franciák narancsvízzel és növényi gyantákkal, az olaszok növényi olajokkal illatosították. A XVII. századtól már szappangyárak is működtek. Az alábbi recept alapján otthon is készíthetünk szappant, amely erősen szennyezett kéz tisztítására is alkalmas.

 10 dkg kenőszappant és egy teáskanál lanolint fakanállal összekeverünk. 5 teáskanál desztillált vizet és 2 mokkáskanál glicerint öntünk hozzá. Állandó keverés közben öntünk bele 30 g finom fűrészport és 50 g finom szemcséjű homokot. 1 mokkáskanál citromolajat hozzátéve jól megkeverjük és tiszta tégelybe töltjük. Egy hónapig eltartható.

  Fizikai munka vagy sportolás után jótékony hatású egy kellemes gyógynövényes fürdő. Rozmaring és levendula friss vagy szárított hajtásait összeaprítva tegyük egy vászonzacskóba és azt a fürdővízbe téve a növényi hatóanyagok beoldódnak. A rozmaring (Rosmarinus officinalis) tartalmaz illóolajat, különböző szerves savakat, (pl.. rozmaringsav) flavonoidokat és sok más egyéb kémiai anyagot, vegyületet. Ezek a vegyületek fájdalomcsillapító és idegerősítő hatásúak. A rozmaringsav vírus és depresszió ellenes hatása bizonyított. A levendula (Lavandula angustifolia) tartalmaz illóolajat, melynek minőségét a benne lévő észtertartalom (linalilacetát) határozza meg. Kellemes illatú, kedélyjavító, idegnyugtató hatású.

 A hajápolásban szintén jó hasznát vesszük ezeknek a növényeknek. Az aprítékból  egy púpozott evőkanálnyit véve és 3 deciliter forrásban lévő vízzel leöntve, 15 perces áztatás után leszűrve, kész a hajöblítő. A szőke hajat szép fényessé teszi a kamilla (Matricaria chamomilla) forrázata, amelynek illóolajában lévő kamazulén, gyulladásgátló hatású.

 Izomgörcsoldó hatású, ha 4 csepp majoránna illóolajat egy evőkanál tejbe vagy mézbe cseppentünk és így masszírozzuk meg a fájó testrészeket vagy a fürdővízbe öntjük.

 A fürdő után jól esik egy csésze tea. Ehhez is találunk alapanyagot a gyógynövények között.
 A citromfű (Melissa officinalis), amely tartalmaz illóolajat, rozmaring-és más fenolkarbonsavakat, teaként kellemes nyugtató hatású. Használják idegi eredetű gyomor-, bél-és szívbántalmak esetén is. Melegben különösen jó hatású a borsmenta tea. (Mentha piperita)
Tartalmaz illóolajat (mentol, menton, mentilacetát stb.) és flavonoidokat. Hűsítő hatását külsőleg is felhasználják viszketés, reuma esetén.

 
Felhasznált irodalom:

Dános Béla: Farmako-botanika Argumentum Bp. 1997
Könczey Réka-S. Nagy Andrea: Zöldköznapi kalauz Föld Napja Alapítvány 1997
Nagyné Horváth Emília: Egészségtan 6. osztály, Egészségtan 8. osztály  Apáczai Kiadó 2005.
Petri Gizella: Fitoterápia az orvosi gyakorlatban Springer Kiadó 1999
 KÖKÉL-válogatás