Nagyné Horváth Emília
közoktatási szakértő

Környezet-egészségvédelem és az iskola


Az ősz magával hozza minden évben az iskolakezdést és újra előkerülnek az iskolatáskák. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen veszélyek lapulhatnak meg egy ilyen táskában!
Sajnos többen vannak, akik tízórai vagy akár a reggeli helyett különböző édességeket és szénsavas üdítőket csomagolnak maguknak. Miért baj ez? Egyrészt azért, mert bizonyos függőség alakulhat ki a szervezet és az édességek között. Így nehezen tudjuk a szervezetünk számára értékesebb élelmiszerekkel felváltani. Másrészt a cukortartalom mellett különböző mesterséges adalékokat is tartalmaznak, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki.
A cukortartalmú szénsavas italok kedvezőtlenül hatnak a csontosodásra azon kívül, hogy nagymértékben hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához.
A kóla koffeintartalma növeli a vérnyomást és egyre többet igényel belőle a szervezet, ami  egészségkárosodást okozhat. Az egészségkárosítást fokozza, ha a szénsavas üdítőt valaki rendszeresen aludobozból kortyolgatja. Ugyanis a szénsavval az alumínium reakcióba léphet és így vele együtt bekerül a szervezetbe. Egyes kutatók szerint a szervezetbe kerülő alumínium az agysejtekben felhalmozódva elősegítheti idegrendszeri problémák kialakulását.
Bizony előfordulhat, hogy megbújik az iskolatáska mélyén egy doboz cigaretta is.
A cigarettában lévő nikotin és kátrány tüdőrákot, érszűkületet és szívizom-károsodást okoz. A cigarettázók azzal nyugtatják magukat, hogy vannak olyan dohányosok, akik magas életkort megélnek. Valóban, ritkán előfordulhat, hogy valakinek a szervezete jól tűri ezeket a káros hatásokat. Nem tudhatod azonban, amikor megkóstolod az első cigarettát, hogy a te szervezeted melyik csoportba tartozik!
Sajnos a cigaretta füstben lévő sok-sok mérgező anyag azokat is károsíthatja, akik nem dohányoznak, csak belélegzik a füstöt. Ezt nevezzük passzív dohányzásnak.
A cigaretta is drog, mint minden olyan anyag amely a testi, lelki, szellemi állapotot  befolyásolja, módosítja.. Meghatározó, hogy hogyan használják őket és mennyit fogyasztanak belőlük. Jellemző rájuk, hogy kisebb-nagyobb mértékben a szervezet hozzászokik fogyasztásukhoz. Vagyis a drog szó nem azt jelenti, hogy kábítószer, mint ahogy azt sokan helytelenül használják.
A tanórákon használatos eszközök között is akadnak a környezetet és az egészségedet károsító anyagok.
Ilyenek például az alkoholos filctollak, az univerzális ragasztó, a javítófesték, amelyek szerves oldószereinek belélegzése egészségtelen. Mit használj helyette? Színes ceruzát, egyszerű papírragasztót vagy stiftet. Az eltévesztett szót pedig tedd zárójelbe, vagy írj ceruzával és azt ki lehet radírozni. Részesítsd előnyben a környezetbarát taneszközöket! Az elemes számológép helyett használj napelemmel működőt. A rövid életű műanyagkörző helyett vetess a szüleiddel fémkörzőt és újrapapír füzeteket. Ezek a füzetek ugyan nem fehérek, de az előállításukhoz nem vágtak ki fát és jóval kevesebb vízszennyezést okoztak.
Az iskolában balesetveszélyes, de általában is veszélyes lehet az ékszer, melyet manapság a test különböző részeibe aggatnak. Ez néha nem csak ízléstelen, hanem egészségtelen is. Ugyanis az ékszergyártás fontos adalékanyaga a nikkel, amely allergiás gyulladást okoz a vele szemben túlérzékeny szervezetben. Különösen igaz ez a hajszálerekkel dúsan átszőtt testtájak esetében, mint például az ajkak, a nyelv vagy az orrnyálkahártya.
 A tanulásban, kommunikációban nagy segítség a számítógép, de túlzott használata szintén egészségkárosító.
Mivel a számítógép monitora, vagy a tv képernyője erőteljes elektronsugárzást bocsát ki, amelynek károsító hatása arányos a nézésükkel eltöltött idővel.

Amennyiben  ez a téma felkeltette az érdeklődésedet és a világhálón is kutakodsz e témakörben, légy mértékletes! Ez egy egészségvédő tulajdonság.
 KÖKÉL-válogatás