Békaméreg

Dühös ez a béka?
Nem. Ez a béka mérget választ ki a bõrében található mirigyekbõl. Ráadásul nem itt él, hanem Ecuadorban, és a színe nemcsak zöld lehet, hanem sárga vagy akár vörös is.

Miért fontos ez a méreg?
Sok olyan, mérget termelõ békacsalád van, amelynek a tagjai a színükkel figyelmeztetik a ragadozókat, hogy jó lesz õket békén hagyni. A Phyllobates terribilis faj minden egyes békájának mérge például 20 000 egeret vagy 20 embert pusztíthat el. Még az érintésük is végzetes lehet. A kolumbiai bennszülöttek ezzel a méreggel kenik be a dárdáik és nyilaik hegyét, amikor vadászni mennek. A kutatók 1974-ben az Epipedobates tricolor fajhoz tartozó kis sárga béka mérgét tanulmányozva kiderítették, hogy a méreg alkaloidja az ópiumtartalmú szerekhez hasonlóan fájdalomcsillapítóként hat a laboratóriumi egerekre.

Mi jött ezután?
Rengeteg probléma. Összegyûjtöttek 750 békát, de még mindig csak 500 mg mérget nyertek ki. Nem tudták, mi a hatóanyaga, a békákat pedig a kutatók szomorúságára védett fajjá nyilvánították. Csak az 1990-es évek elején határozták meg a hatóanyagot, és a béka nevérõl epibatidinnek nevezték el.

Hogyan hat?
Az epibatidin szerkezete hasonlít a nikotinéhoz. Az anyag a nikotinreceptorra hat. Nem lehet hozzászokni, mint a morfinhoz, amely más receptorra hat. Az epibatidin 200-szor hatásosabban csillapította a kísérleti állatok fájdalmát, mint a morfin.

Hogyan képzõdik?
A fogságban élõ békák nem választanak ki epibatidint. Ezért valószínû, hogy a vadon élõ példányok a táplálékukból, például a hangyákból vagy a növényekbõl termelik mérgük hatóanyagát. A vegyészek ma már a laboratóriumban is elõ tudják állítani.

Az orvosok is használják már az epibatidint?
Ez a vegyület túlságosan mérgezõ ahhoz, hogy embereken is kipróbálják, ezért a vegyészek több száz hasonló molekulát állítottak elõ. Ezek közül az egyik [(R)-5(2-azetidinil-metoxi)-2-klór-piridin, rövid nevén ABT-594] sokkal kevésbé mérgezõ, mint az epibatidin, de még mindig jól csillapítja a fájdalmat. Az ABT-594-et most próbálják ki a gyógyászatban; úgy tûnik, nem lehet hozzászokni.
 

nikotin epibatidin ABT-594

Mi jön a békaméreg után?
Az esõerdõk megõrzése sok hasznos vegyülettel ajándékozhat meg bennünket.
 

Soundbite molecules
Education in Chemistry

Vissza http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/