Észterek

Mitõl illatosak a gyümülcsök?
Elsõsorban az észterektõl. Íme néhány példa.
 

pentil-acetát (körte) 3-metil-butil-acetát (banán) oktil-acetát (narancs)
metil-formiát (málna) pentil-butirát (sárgabarack, eper)

Hogyan képzõdnek az észterek?
A szerves savak és az alkoholok reakciójából:
alkohol + sav  észter + víz

Mire használják õket?
Mesterséges aromák készítésére, például cukorkákhoz, fagylaltokhoz, süteményekhez.

Miért hasonló az illatuk?
Bár az észtermolekulák mérete különbözõ, az illat kialakításában a COO– csoport játszik fontos szerepet. A természetes esszenciák általában nem egy  észtert, hanem többféle vegyületet tartalmaznak. Egy édes, kókuszszagú észter például sok fehér bor illatában is meghatározó.

Van valami közük az észtereknek a szeszes italok hatásához?
Két kutató nemrégiben az etil-oleát észtert vizsgálta. A szervezet egy természetes zsírsavból, az olajsavból és az italokban található etil-alkoholból állítja elõ ezt az észtert. Kiderült, hogy az etil-oleát meggyorsítja az agysejtek káliumion-kibocsátását, s emiatt lelassul a szervezet üzeneteit továbbító neurotranszmitterek termelése. Ez például a reflexek lassulásához vezet. A szeszes italok hatása tehát nemcsak az alkoholnak tudható be, hanem az észtereknek is.


etil-oleát

 

Soundbite molecules
Education in Chemistry, 1997. május

Háromdimenziós észtermodellek
Vissza
http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/