A kávé

Mibõl készül a kávé?
A kávét a Kelet-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken és Új-Guineában termelt Coffea arabica és a Nyugat-Afrikából vagy Indonéziából származó Coffea robusta magjából, a babkávéból készítik pörköléssel. A Coffea arabica íze erõsebb, de pörköléssel és keverékekkel változtatnak rajta. A Coffea robusta jobban alkalmazkodik a meleg, nedves éghajlathoz, és kevésbé támadják meg a kártevõk.

Hogyan készül az instant kávé?
A kávészemekbõl a pörkölés után gõzzel és meleg vízzel kivonják az oldható anyagokat. Az oldatokat betöményítik, majd fagyasztva szárítják. Ebben az utóbbi folyamatban a vizet nagy vákuum alatt távolítják el a fagyott oldatból. A maradék a szilárd kávékivonat. A kávé ízesítõanyagait még a vízgõzös kezelés elõtt kivonják és félreteszik. Mielõtt a kávét oxigénmentes légkörben, nitrogén vagy szén-dioxid alatt becsomagolnák, az ízesítõanyagokat újra a kávéhoz adják.

Miért tart ébren a kávé koffeinje?
A koffein stimulálja az agykérget. Nagy mennyiségû koffein gátolja a foszfo-diészteráz enzimet, és befolyásolja a neuronok tüzelését.

Mit csinál még a koffein?
Ellazítja az apró hörgõk, az epevezeték, a gyomor- és bélrendszer, az érhálózat egy részének sima izmait, és fölgyorsítja az anyagcserét.

Rosszat tesz nekünk a kávé?
Attól függ, mit értünk "rossz" alatt. A kávé sok koffeint tartalmaz, például másfél deciliter (híg) instant kávéban kb. 6070 mg koffein van. Hasonló mennyiségû tea kb. 50 mg koffent tartalmaz. Egy 375 ml-es Coca Colás dobozban kb. 48 mg koffein van, a Pepsi Colásban kb. 40 mg. A koffein szerencsére lebomlik a májban. A teában van egy kevés teofillin is. Ez a koffeinnél jobban ellazítja a hörgõk izmait, ezért asztma kezelésére használható.

Milyen gyorsan hat a kávé?
Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 percen belül az egész test szöveteiben kimutatható a koffein. Koncentrációja 2030 perc múlva éri el a maximumot, és körülbelül 36 óra múlva, terhes nõk esetében még lassabban csökken a felére.

Hogyan készül a koffeinmentes kávé?
A koffeint oldószerrel vonják ki a kávéból. Régebben klórozott szénhidrogéneket használtak oldószerként (ezek hasonlítottak a vegytisztítók oldószereihez), de egyre inkább áttérnek a nagy nyomás alatt tartott szuperkritikus szén-dioxidra. Ez nem mérgezõ és nem módosítja az ízt.

Mit csinálnak a kivont koffeinnel?
A kólákba teszik.

Mi adja a kávé ízét?
A 2-furil-metántiol és a hasonló vegyületek, amelyek a pörkölés alatt is a kávéban maradnak.


A kávé, a teofillin és a 2-furil-metántiol szerkezetének vázalata

 

Soundbite molecules
Education in Chemistry
A kávéról

Vissza http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.chemonet.hu/