Egy veszélyes sav

Mi az LSD?
N,N-dietil-D-lizergamid vagy D-lizergsav-dietilamid.

Mióta ismerik?
A Claviceps purpurea nevû gomba különösen esõs nyarakon megtelepedhet néhány gabonafélén, például a rozson, és olyan képzõdményt hoz létre, amely hasonlít a gabonaszemekhez. Ez a képzõdmény, az anyarozs, alkaloidokat tartalmaz. Közéjük tartozik például a lizergsav, az LSD alapanyaga. A középkorban a sütéshez használt lisztbe néha fertõzött õrlemény is került. Nagyon sokan haltak meg anyarozsmérgezésben, mások epileptikus rohamokat kaptak vagy hallucináltak. Elképzelõ, hogy anyarozsmérgezés váltotta ki azokat a hisztérikus kirohanásokat is, amelyek 1692-ben a salemi boszorkánytárgyalásokhoz vezettek a Massachusetts állambeli Salemben. A Szovjetunió egyes déli vidékein 192627-ben volt járvány, 1951-ben egy dél-franciaországi városkában betegedtek meg kétszázan.

Hogyan hat az LSD?
Az LSD szerkezete hasonlít a 2-fenil-etil-aminéhoz (a "szerelem szer"-éhez; állítólag ez a vegyület keletkezik az agyban, ha valaki szerelmes lesz), a meszkalinéhoz és több más amfetaminéhoz; ezek a szerek a központi idegrendszerre hatnak. A kutatók szerint az LSD gátolhatja az üzenetközvetítõként mûködõ szerotoninmolekula mûködését, és emiatt befolyásolja az ember hangulatát.

Hogyan fedezték fel?
Egy svájci vegyész, Albert Hofmann 1938-ban ergotamidot állított elõ a szülés alatti vérzés csökkentésére. 1943-ban véletlenül lenyelt egy kevés szert, elõször szédült, azután delíriumba került, majd "a színek kaleidoszkópszerû játékát" látta. Hogy igazolja a hatást kiváltó okot, negyed milligram vegyületet vett be (jóval többet a "normális" adagnál), és csak a szerencsén múlt, hogy túlélte az elsõ "LSD-utazást".

Miért használnak LSD-t?
Jó kérdés. A szer megváltoztatja az érzékelést, élénk színeket hív elõ, az álló tárgyakat mozgásban láttatja. Extázis és halálfélelem egyaránt lehetséges. A hatást nem lehet megjósolni, egyénenként változik, és a pillanatnyi kedélyállapottól is függ.

Mennyire biztonságos a használata?
Semennyire. Az LSD miatt sokan szorultak kórházi pszichiátriai kezelésre; egyesek azért ugrottak ki az ablakon, mert azt hitték, tudnak repülni. Az utolsó adag után több évvel is jelentkezhetnek rosszullétek, amelyeket akár egy pohár víz megivása is kiválthat.
 

Soundbite molecules
Education in Chemistry

Vissza http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/