Láthatatlan tinta

Mibõl áll a láthatatlan tinta?
Több receptrõl is tudunk. A leggyakrabban a timolftalein nevû sav-bázis indikátort használják. Lúgos oldatban, ha a pH 10 vagy annál nagyobb, a timolftalein kék. Ha a pH 10 alá csökken, az idikátor színtelenné válik.

Hogy mûködik?
A timolftaleint alkoholban oldják, és egy kevés nátrium-hidroxiddal éppen 10 fölé állítják be a pH-t. A kék "tintával" megírják az üzenetet. Az alkohol gyorsan elpárolog, és a tinta megszárad. A levegõ szén-dioxidja reagál a nátrium-hidroxiddal, semlegesíti, tehát a pH-t 10 alá csökkenti, és az írás eltûnik.

Hogy állítják vissza a színt?
Mivel a timolftalein sav-bázis indikátor, a színváltozás megfordítható. Ha a papírt ammóniagáz járja át, vagy híg nátrium-hidroxid-oldatot permeteznek rá, a kék szín visszatér.

És a többi tinta?
Sok tinta átmenetifémet tartalmaz, mert az átmenetifémek különbözõ színû komplexeket képeznek. Az egyik "tintában" kobalt-klorid-oldat van. Ennek színe halvány rózsaszín a [Co(H2O)6]Cl2 vegyületben lévõ [Co(H2O)6]++-ionok miatt.

Mitõl lesz titkos?
Ha a "tinta" megszárad a papíron, nagyon halvány, szinte láthatatlan írás keletkezik. Ha a tintát láng vagy radiátor fölött kiszárítják, elveszíti víztartalmát és sötétkék CoCl2 vegyületté alakul át, az írás láthatóvá válik:

[Co(H2O)6]Cl2 CoCl2 + 6 H2O

Egy másik tintába réz-szulfát-oldatot öntenek. Az írás halványzöld lesz a [Cu(H2O)6]++-ionok miatt. A száraz tinta nyoma nem is látszik, és melegítés hatására sem tûnik elõ, mert a vegyület fehér, vízmentes réz-szulfáttá alakul át. Az ammóniagáz azonban sötétkékre változtatja az írást:

[Cu(H2O)6]++ + 4NH[Cu(NH3)4]++ + 6 H2O

Mi van még?
A II. világháború során a német kémek ólom-nitrát-oldattal dolgoztak, amely szárazon és melegítés hatására is színtelen. Az üzenet nátrium-szulfid-oldattal hívható elõ: a keletkezõ ólom-szulfid miatt fekete színben tûnik elõ az írás.

Pb(NO3)2 + Na2S > PbS + 2NaNO3

A folyamat nem megfordítható, tehát az elolvasott üzenet nem rejthetõ újra el.

És a citromlé?
Néha jobb, mint a titkos szerek, mert nem kelt gyanút a lakásban. A citromlé színtelen, amikor megszárad, de hõ hatására barna szénvegyületekké bomlik el. Ez a folyamat sem fordítható meg.
 

Soundbite molecules
Education in Chemistry, 1997. július

Vissza http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/