Védekezés

Milyen antibiotikumot keresnek az amerikaiak a patikákban?
1-Ciklopropil-6-fluor-1,4-dihidro-4-oxo-7-(1-piperazinil)-3-kinolin-karbonsavat.

Mit?
Röviden Ciprónak (1) nevezik.


(1)

Ezt használják a lépfene kezelésére?
Igen, bár nem új gyógyszer.

Hanem?
Eredetileg a penicillinfélékkel szemben ellenálló fertõzések kezelésére fejlesztették ki. A Bayer 1983-ban szabadalmaztatta ezt az antibiotikumot.

Ekkor kezdték használni?
1987-ben engedélyezték az alkalmazását, de csak 1990-ben vált közismertté, amikor az amerikai hadügy-minisztérium 30 millió tablettát rendelt.

Miért?
Attól tartottak, hogy iraki kutatók olyan lépfene baktériumot fejlesztettek ki laboratóriumi körülmények között, amely ellenálló lehet a korábban használt antibiotikumokkal, például a penicillinnel és a tetraciklinnel szemben.

A Ciprót csak a lépfene ellen használják?
Egyáltalán nem. A Cipro a bõr, a csont, az emésztõ-, a vizeletvezetõ- és a légzõrendszer sokféle fertõzésének kezelésére is alkalmas. Az egyik legjobb széles spektrumú antibiotikumnak tartják fõként azért, mert a baktériumok lassan válnak "Cipro-ellenállóvá". (Nálunk a Ciprobay készítményt használják.)

Hogyan hat a Cipro?
Valószínûleg a DNS-giráz enzimet támadja meg, amely azt szabályozza, hogy a kromoszómában a DNS miként tekredik fel tercier szerkezetébe. A Cipro megakadályozza a DNS-kódok átírását és másolását.

(2)

A Cipro az egyetlen gyógyszer a lépfene ellen?
Nem. Amikor ezeket a sorokat írom, az amerikai szakértõk inkább a doxiciklint (2) ajánlják, mert ez az antibiotikum jól hat az újabban kimutatott lépfene törzsekre.
  


Soundbite molecules
Education in ChemistryVissza http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.chemonet.hu/