Mi lett az egykori Budalakk Festék- és Mûgyantagyárból?

A Budalakk Festék- és Mûgyantagyárat kis és középméretû lakkgyárakból, azok területi és szervezeti koncentrálásával az államosítás hozta létre a tervgazdálkodásra való áttérés kezdeti szakaszában. Majd ezt követôen a gazdálkodó egység a "szocialista bôvített újratermelés'' szabályai szerint bôvült, elég sokszor változtatva, világméretekben is jelentôs méretû lakkgyárrá nôtt termelését több 10 000 tonnára növelve.

A rendszerváltás idôszakában a gazdasági átszervezés, majd a problémamentesnek nem mondható privatizáció eredményeként és következtében a trösztszerû nagyvállalat felbomlott. Rövid közlésünk ezt a folyamatot ismerteti.

1989-ben a Kutató önálló Kft.-vé alakult, és ma is önállóan, Festékipari Kutató Kft. néven mûködik.

1991-ben a gyárak önálló Kft.-vé alakultak, míg a Központ és a Tanácsadó megszûnt. A következôkben az egyes gyárak elnevezését és fontosabb termékeit foglalom össze.

1. BUDALAKK Kereskedelmi és Festékgyártó Kft. (volt 1. sz. gyár) Címe: 1044 Budapest, Dunasor 11.

A gyár magántulajdonban van. A tulajdonoscsoport magyar.

A gyár fô profiljába az ipari festékek, valamint a mûgyanták gyártása tartozik. Gyártanak alkid-, akril-, valamint amingyantákat. A festékek között vannak alkid mûgyantabázisú korróziógátló és fedôfestékek, epoxibázisú korróziógátló alapozók, poliuretánbázisú alapozó és fedôfestékek, akrilátbázisú alapozó és fedôfestékek, hôrekeményedô zománcok, színtelen lakkok.

Ismertebb márkanevek: RAPID cink-foszfátos alapozó, RAPID cinkkromátos alapozó, 810 DUKÁT alapozó festék, DUKÁT zománc, EPODUR korróziógátló alapozók, EPODUR cinkporos alapozó, REZAKRIL 2K zománc, AKRELUX zománc, KONDELUX zománc, TUBUS-ZOMÁNC, VIKOPOL festékek, ADHEZOR festék.

2. DUNALAKK Festékgyártó és Szolgáltató Kft. (volt 4. sz. gyár) Címe: 1116 Budapest, Fehérvári út 211--213.

A gyár magántulajdonban van. A tulajdonoscsoport magyar.

A gyár fô profilja az oldószeres és vízzel higítható festékek, valamint a porlakkok gyártása.

Ismertebb márkanevek: NEOLUX zománc, KATEPOX bevonóanyag, SZILOPLASZT tömítôanyag, EPOPLASZT porlakkok, FAVORIT vízzel higítható alapozó, UREX bevonóanyagok.

3. BUDALAKK-ÉTA Festékgyártó Kft. Pusztavám (volt 6. sz. gyár) Címe: 8066 Pusztavám

A gyár magántulajdonban van. A tulajdonoscsoport magyar.

Fontosabb termékek: BUDAPRIMER korróziógátló alapozó, XYLADECOR fakonzerváló, TERMOSZIL hôálló festékek. Különféle célú spray-k pl. B6 folttisztító, NICRO termékek, NEOLUX spray.

A felsorolt három gyár konzorciumként mûködik.

4. TRILAK-HEARING Festékgyártó Kft., Budapest (volt 3. sz. gyár) Címe: 1208 Budapest XX., Grassalkovich út 4.

A gyár német és francia tulajdonban van.

A gyár fô profilja az oldószerbázisú és a vízzel higítható festékek gyártása, amelyek elsôsorban az építôiparban használatosak.

Ismertebb márkanevek: TRINÁT alapozók és zománcok, TRICOLOR zománc, MODAKRIL homlokzatfesték, MODASZIL homlokzatfesték, DEKOLIT homlokzatfesték, HÉRA diszperziós falfesték, UNITOP vízzel higítható bevonatrendszer, LAZURÁN falazúr, LAZURIT vízzel higítható falazúr, AUXILIN falfesték, LIGNOLAKK.

5. BUDALAKK-SZIVÁRVÁNY Festékgyártó Kft., Gyôr (volt 5. sz. gyár) Címe: 9023 Gyôr, Körkemence út 3.

A gyár magántulajdonban van, azt a dolgozók vásárolták meg.

A gyár fô profiljába a nitrocellulózbázisú termék, a klórkaucsuk bázisú, savrakeményedô és poliuretánbázisú termékek tartoznak.

Ismertebb márkanevek: NITROLAKK-ok, NITRO szórótapasz, CELLOXIN zománc, RAPID cinkkromátos alapozó 800, TIXOTRÓP KLOROTEX, BUDAPOL lakk, NEOPLASZT L 10 késtapasz, REZISZTÁN zománc, NEOPLASZT L 10 késtapasz.

6. BUDALAKK-TITÁN Festékgyártó Kft., Szeged (volt 7. sz. gyár) Címe: 6728 Szeged, Bajai út 55.

A gyár magyar magántulajdonban van. Fô profilja a diszperziós falfestékek, epoxibázisú oldószermentes vastagbevonatok, önterülô padlómasszák, olajfestékek, égésgátló festék gyártása.

Ismertebb márkanevek: STANDOLIT olajfesték, DISZPERZIT homlokzatfesték, DISZPERZIT belsô falfesték, EPOFLEX bevonóanyagok, KRAUTOXIN bevonóanyagok, REPOL padlómassza és padlózománc, MULTIPROTECT tûzvédô festék, VASEPOX bevonóanyag.

7. Festékipari Kutató Kft., Budapest Címe: 1044 Budapest, Dunasor 11.

A kutató tulajdonosai magánszemélyek. Tevékenységi körébe a festék- és bevonatvizsgálatok, szakértôi tevékenység, kisvolumenû festékipari termékek gyártása tartozik. Márkanevek: QUALICOLOR, QUALIPUR és speciális festékek.

Révai György


Vissza