A Dead Media List egyik elôfizetôje nemrégiben hívta fel szerkesztôségünk figyelmét a COMPUTER UNDERGROUND DIGEST hírére, amelyet a Newsplace juttatott el hozzájuk. Mint írják, kétséges, hogy a béta-verzión éppen túlvergôdô eszköz eléri-e azt a népszerûséget, amelyet a reklámkampány jósol.


Megjelent a B.O.O.K.
(Built-in Orderly Organized Knowledge; beépített rendszerezett tudás)!

A "BOOK" áttörés az információ-technológiában: nincsenek drótjai, elektronikus áramkörei, elemei, semmihez sem kell csatlakoztatni és be sem kell kapcsolni! Használata gyerekjáték! Csak a fedelét kell felnyitni. Kis helyen is elfér, hordozható, bárhol használható akár karosszékben ülve, a kandalló mellett is , mégis annyi információt tartalmaz, mint egy CD-ROM.

A BOOK többezer bit információ tárolására alkalmas sorszámozott (újrahasználható) papírlapokból áll. A lapokat kötés rögzíti, hogy sorrendjük ne cserélôdjön fel. Egy különleges eljárás révén a papír mindkét oldala használható, ami megkettôzi az információsûrûséget és a felére csökkenti a költségeket.

A szakértôk véleménye azonban megoszlik az információsûrûség további növelésérôl, mert a több információt tartalmazó eszközök egyelôre több lapból állnak. Ezért vastagabbak, nehezebben szállíthatók, ami rosszalló megjegyzéseket vált ki a mozgékony, számítógéphez szokott világban.

A lapokat olvasáskor optikai úton szkennelik, és az információ közvetlenül az emberi agyba jut. A következô lapra egyetlen ujjmozdulattal át lehet térni. A BOOK bármely pillanatban használatra készen áll, csak ki kell nyitni. Soha nem omlik össze, nem kell újraindítani, de sok más eszközhöz hasonlóan használhatatlanná válhat, ha vízbe esik. "Böngészés"-sel bármelyik lapra eljuthatunk, tetszés szerint haladhatunk elôre-hátra. Sok BOOK "mutató"-t is tartalmaz, amely számos információ pontos helyét közli a gyors keresés érdekében.

Az eszközt gyakran BOOKmark egészíti ki (talán könyvjelzônek fordíthatnánk), hogy a BOOK pontosan ott nyíljon, ahol az elôzô alkalommal abbahagytuk a használatát. A BOOKmark csereszabatos, ezért különbözô gyártók BOOK-termékeihez is illeszkedik. Egyetlen BOOK-ban néha több BOOKmark található; számuknak csak a BOOK lapjai szabnak határt.

A BOOK igen alkalmas hosszú távú archiválásra; számos kísérlet bizonyítja, hogy több évszázad múlva is olvasható. Egyszerû felhasználói illesztôfelületete miatt a késôbbi olvasóberendezésekkel szintén kompatibilis lesz.

A BOOK hordozható, tartós, az elektronikus berendezéseknél jóval olcsóbb. A jövô szórakoztatóipari slágerének tartják. Sikerét olyan biztosra veszik, hogy tartalomszolgáltatók ezrei kötelezték el magukat mellette.


Vissza a Teázóba http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/