Ünnepi készülõdés

Elõfordulhat, hogy a karácsonyi elõkészületek során elõvesszük a családi ezüstöt és ronda, sötét lerakódásokat találunk a mélyedésekben. Jerome Kruger, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársa egyszerû receptet kínál az eltávolításukra.

A sötét foltokat a levegõ kénvegyületei idézik elõ. Ezek az ezüstöt nem károsítják, csak elcsúfítják. Íme a recept:

1. Csomagold be az ezüsttárgyat alumíniumfóliába. A fólia legalább egy helyen érintkezzen az ezüsttel. Ejts néhány vágást a fólián, hogy a folyadék (lásd késõbb) beszivároghasson az ezüst és a fólia közé.

2. Helyezd a fóliába csomagolt tárgyat egy nagy, zománcozott, rozsdamentes vagy tûzálló üvegbõl készített lábosba.

3. Töltsd meg az edényt vízzel, és tegyél bele literenként 45 evõkanál szódabikarbónát. Az víz lepje el a tárgyat. Forrald csendesen az edény tartalmát fél óráig.

4. Vedd le a fóliát. Alaposan öblítsd át és szárítsd meg az ezüstöt.

A mélyedésekbõl el kell tûnnie a sötét lerakódásnak. Ha mégsem, ismételjük meg a kezelést.

Kruger azonban nemcsak receptet ad, hanem el is magyarázza "a mûködését". Amikor az ezüstöt becsomagoljuk, olyan elemet készítünk, amelyiknek az egyik elektródja az alumínium, a másik a lerakódás  (Ag2S). A szódabikarbónás (nátrium-hidrogén-karbonátos) elektrolitoldatban az alumínium oldódik, és az ezüst-szulfidból ezüstionok válnak ki:

Al > Al3+ + 3e-

Ag2S + 2e- > 2Ag + S2-

Az edényt csak a reakció felgyorsítása érdekében kell melegíteni. A recept azonban nem tökéletes. Igaz ugyan, hogy az elektrokémiai reakció feloldja a lerakódást, de az ezüstöt nem fényesíti ki.

Vissza a Teázóba http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/