Hálózati kislexikon

[F]

File Transfer Protocol (FTP)
Az egymással összekapcsolt Internetgazdagépek között az állományok átvitelét vezérlő protokoll, amelynek működése az úgynevezett ügyfél-kiszolgáló (client-server) modellen alapul. Az FTP segítségével a távoli gazdagépen a könyvtárak azonosítása, a tartalmuk listázása, a könyvtárak váltása, létrehozása, illetve letörlése is megoldott. Használatával érvényes azonosító és jelszó birtokában egy távoli gépre bejelentkezhetünk, és így bizonyos állományokhoz hozzáférhetünk. A publikus, bármely személy számára hozzáférhető gazdagépekre az anoním FTP használatával is bejelentkezhetünk. A szolgáltatást ilyenkor általában az anonymous bejelentkezési névvel vehetjük igénybe, ekkor a kiszolgáló gép szabadon elérhető állományai között tallózhatunk. Általánosan igaz, hogy minden egyes felhasználó csak a jogai által engedélyezett állományokhoz férhet hozzá.

 
file transfer protocol
Angol kifejezés, jelentése: állományátviteli protokoll.

 
finger
Olyan hálózati szolgáltatás/program, amelynek segítségével a hálózatba kapcsolt számítógépekről és azok felhasználóiról kaphatunk információt. Általában kiírja, hogy éppen kik használják az adott gépet, illetve az adott felhasználó mikor jelentkezett be utoljára, kapott-e azóta újabb üzenetet. A finger jelentése ujj: arra a felhasználóra, akire kiváncsiak vagyunk, mintegy rámutatunk.


Ha a finger programnak megadjuk a felhasználó e-mail-címét, az alábbihoz hasonló üvenetet kapunk (feltéve, hogy létezik a keresett felhasználó):

[ktud.elte.hu]

Login: vincze                           Name: Vincze Tamas

Directory: /home/vincze                 Shell: /bin/zsh

Last login Sat Nov 23 13:32 (MET) on tty2

No mail.

No Plan.

firewall
Angol szó, jelentése: tűzfal.

Angol nyelvterületen így nevezik a gépkocsikban a motorteret az utastértől elválasztó védőlemezt, amely az esetleges robbanások, illetve az így keletkező tűz tovaterjedése ellen hivatott védelmet nyújtani.
 
fizikai eszközök
A fizikai vagy hardveres (hardware, angol) eszközökön értjük mindazon dolgokat, amelyek egy hálózat működéséhez, használatához szükségesek. Rengeteg fizikai eszköz létezik. Ilyenek lehetnek például a különböző hálózati kábelek, az útválasztók, az átjárók, a jelismétlők, a modemek, és így tovább... Azt, hogy például a különböző kábelfajták közül melyiket kell, illetve érdemes használni, az adott hálózat szabja meg.

A fizikai eszköz persze a legtágabb értelemben természetesen minden hardvert magába foglal.
 
frame
Angol szó, jelentése: keret.

A frame a HTML egyik eleme, amely a hipertextes dokumentumok megjelenési formáját bővíti azáltal, hogy a böngészőprogramok által láttatott felületet több, egymástól független részre -- keretre -- bontja. Az egész ahhoz hasonlítható, amikor egy lapot több részre osztunk, hogy a különböző témájú anyagok ne follyanak egybe. Minden egyes ilyen keret több tulajdonsággal rendelkezik:
 
  1. A többi frame-től függetlenül tölthet le honlapokat, illetve egyéb dokumentumokat.
  2. Nevet lehet neki adni, hogy így más honlapról lehessen rá hivatkozni.
  3. A keret mérete dinamikusan változik annak függvényében, hogy mekkora a böngészőprogram által előállított felület -- mekkora a lap mérete. Megengedheti azt is, hogy a felhasználó saját maga állítsa be, illetve változtassa a méretét.

  4.  
A frame-nek két fajtája létezik: a HTML szabványnak megfelelő rögzített helyű, illetve a Microsoft Internet Explorer által definiált lebegő keretek (floating frames).

 
freemail
Ingyenes e-mail szolgáltatás, amely dial-up kapcsolattal vagy Web-felületrôl vehetô igénybe. További információ olvasható a http://freemail.c3.hu/ címen, a "hogyan" gombra kattintva.

 
Frequently Asked Questions (FAQ)
Angol kifejezés, jelentése: gyakran ismételt kérdések (GYIK).

A FAQ (kiejtése: fak) egy olyan szöveges dokumentum, amelyet a USENET hírcsoportokban szoktak megjelenni acélból, hogy a hírcsoporttal kapcsolatos, főleg az új felhasználók által gyakran ismételt kérdéseket felsorolják, és azokra választ adjanak. Ezeket a dokumentumokat mindenkinek illik elolvasni, mieőtt egy hírcsoport életébe be szeretne kapcsolódni, hogy a felesleges kérdéseket elkerüljék. Általában ilyenkor úgyis az a válasz, hogy "olvasd el a FAQ-ban". Mindenképpen olvassuk el az adott hírcsoport FAQ-ját mielőtt bármilyen cikket is írnánk a csoportba!
Egy hírcsoport FAQ-ja általában nem csak kérdés-válasz párokat tartalmaz, hanem értékes információkat, tényeket is azzal a témával kapcsolatban, amelyre a hírcsoport szakosodott. Ez azt is jelenti, hogy ha valamilyen információt keresünk, akkor érdemes megnézni, hogy létezik-e a témával foglalkozó hírcsoport, illetve annak FAQ-ja. Ha igen, akkor olvassuk el!
Persze nem minden hírcsoportnak van ilyen dokumentuma. A FAQ-t általában havonta (hó elején) vagy kéthetente egyszer felteszik az adott hírcsoportra. Egyes FAQ-k olyan hosszúak, hogy több részre szedik szétőket. Ilyenkor általában az első részben található a kérdések listája.
Szerencsére nem kell végigböngésznünk az összes hírcsoportot, illetve megvárni a hónap elejét, mert a FAQ-k összegyűjtve több ftp kiszolgálón (például ftp://rtfm.mit.edu) és direkt erre a célra létrehozott hírcsoportokban (alt.answers, misc.answers, news.answers, rec.answers, sci.answers és soc.answers) is megtalálhatóak.
 
FTP
Angol mozaikszó a File Transfer Protocol (állományátviteli protokoll) szavak kezdőbetűiből.

 
Fürtözés
A fürtözés (clustering) lehetővé teszi, hogy egy hálózatban a funkciókhoz egyetlen számítógép helyett egy számítógépcsoport segítségével férhetünk hozzá, ezt a csoportot hívják "fürtnek" (cluster). A "fürtözés" tulajdonképpen a terheléselosztás egyik formája, segítségével lehetővé válik, hogy egy hálózatból ilyen csomópontokat egyszerűbben lehessen eltávolítani, vagy hozzádani - mindezt anélkül, hogy a rendszer működésében zavar keletkezne -, mert például automatikus migrációval, adatmentéssel migrálódnak a fizikailag sérült szerverekről az adatok egy másikra. Sokféle megoldás és megvalósítás létezik, de mindegyik célja az ún. rendelkezésre állási idő közelítése a 100% felé. Ideális esetben a fürtözött rendszerek létrehozása egy jól megtervezett és átgondolt terheléselosztási terv részét képezik, ahol különféle tervek és szabályok mentén osztják el (pl. párhuzamos feldolgozás) a beérkező kérelmeket a fürtök között.Vissza a Mutatóhoz