Hálózati kislexikon

[L]

LAN
Angol mozaikszó, a Local Area Network rövidítése. Magyarul lokális, vagy helyi hálózatként ismert.

LED
Angol mozaikszó, a Light Emitting Diode rövidítése, magyarul fénykibocsátó dióda.
Mûködésének az a lényege, hogy elektromos impulzusok hatására -- a látható fény tartományába tartozó -- fényimpulzusokat bocsájt ki. A számítógépes hálózatokban például az optikai kábelekkel együtt használják.

letöltés
Adatok átmásolása a hálózati kiszolgáló géprõl a saját/lokális számítógépre. Megfelelõ hálózati kapcsolat esetén vagy egy modemes protokollt, vagy az FTP protokollt használó programmal másolhatjuk át az adatokat..

levelezési lista
A levelezési lista a számítógépes hálózatok egy olyan szolgáltatása, amelyen keresztül a felhasználók információkat cserélhetnek egymással. Egy levelezési lista egy adott témakörrel kapcsolatos leveleket kezel. A szolgáltatás úgy mûködik, hogy a felhasználók leveleket küldenek a lista címére, az pedig az általa kapott leveleket kiküldi a listára feliratkozott felhasználóknak. A feliratkozás általában egy üzenetnek adott e-mail-címre küldésével történik, amelybe a subscribe email-cím információt kell írni. Az így feliratkozottak ingyenesen kapják meg a listának küldött leveleket. Ha már nem tartunk igényt a szolgáltatásra, akkor le kell mondanunk a listát, ami szintén egy üzenet elküldésével tehetõ meg, csak ebben az esetben az unsubscribe email-cím információ kerül bele. Két nagyon fontos figyelmeztetés:

 • a feliratkozás után kapunk egy rövid üzenetet, amelyben visszaigazolják a feliratkozást, és információt kapunk a továbbiakról, ezeket mentsük el;
 • a lista lemondásakor az üzenetet ne a listára küldjük, hanem a feliratkozáshoz használt címre ! Egyébként ez az információ szerepel a feliratkozást megerõsítõ visszaigazolásban is, olvassuk el figyelmesen !

 • levelezõprogram
  Olyan program, amely elektronikus levelezésre szolgál. Általában kényelmes kezelõi és szerkesztõi felületet biztosít, illetve az adott hálózati protokollnak megfelelõen alakítja át a feladó üzenetét a hálózat által értelmezhetõ formátumra. A levelezõprogramoknak létezik szabadon terjeszthetõ, illetve jogdíjas típusa is. A legelterjedtebbek között találjuk a Pine, a PMail (Pegazus Mail), az Eudora és az Elm nevû programokat.

  link
  A hipermédia, a hipertext fogalma; mutató. A hipermédiás dokumentumban szereplõ linkek más dokumentumokkal teremtenek kapcsolatot. Linkek találhatók a World Wide Web honlapjain is; ezeket a különféle böngészõprogramok általában aláhúzással, kiemeléssel jelölik. (Ebben a szócikkben az öt aláhúzott kifejezés szintén link.)

  listserv
  Eredetileg a BITNET hálózatra tervezett szolgáltatás és program, amely a közös érdeklõdésû embereknek nyitott listát, és a közöttük zajló email forgalmat irányította. Ebbõl fejlõdött ki aztán egy teljes programcsomag, és az egész elterjedt az Interneten is. Bõvebben lásd a levelezési listánál.

  little endian
  Angol kifejezés.
  Olyan számítógépes rendszer (általában személyi számítógép), ahol az adatokat úgy tárolják, hogy a legértéktelenebb helyiértékû bit (byte) kerül legelõre, ellentétben a big endian típusú rendszerekkel. A TCP/IP hálózatoknál a szabvány a kommunikációra nézve a big endian típust írja elõ.  Vissza a Mutatóhoz